Csernobil 30 – rövidfilm pályázat

Utazás a Zóna körül

Mit jelent a mai kor emberének Csernobil? Vajon eleget tudunk Csernobilról? Mit gondol a következő nemzedék az atomenergiáról?

Az Ökopolisz Alapítvány ’Láncreakció: Csernobil 30’ kampánya keretében rövidfilmkészítő pályázatot ír ki két kategóriában, értékes díjakkal. A filmek beküldési határideje 2016. március 31.

Az Ökopolisz Alapítvány ’Láncreakció: Csernobil 30’ kampányával arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az atomenergián túl az energiahatékonyság növelésével és a megújuló energiák használatával adott a lehetőség a biztonságos, energiafüggetlen jövő megteremtésére. A csernobili balesetben nem a reaktorrobbanás ténye volt a legijesztőbb, hanem az, ami utána jött: az elhallgatás, a félretájékoztatás, ami megsokszorozta a katasztrófa káros következményeit, és megnehezítette a reális számvetést.

Eltelt 30 év, és felnőtt egy generáció, amely csak utólagos beszámolókból alkothat véleményt a csernobili erőműben történt atomkatasztrófáról. Az ’Utazás a ZÓNA körül’ kisfilm-készítő pályázat célja, hogy a számvetés a társadalom részéről legalább részben megkezdődjön. Mit jelent a mai kor emberének Csernobil? Vajon eleget tudunk Csernobilról? Mit gondol a következő nemzedék az atomenergiáról?

Az Ökopolisz Alapítvány pályázatot ír ki az alábbi két kategóriában:

  • 1. kategória: maximum 15 másodperces rövidfilm, az ismert filmkészítő alkalmazások (Instagram, Coub, Vibe) létrehozásával, #Csernobil30 jeligével ellátva
  • 2. kategória: maximum 3 perces rövidfilm, műfaji megkötés nélkül

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. Az Alapítvány a nyertes pályaműveket a 2016. április 26-i ’Láncreakció: Csernobil 30’ nemzetközi konferenciájának keretében a nagyközönség előtt is bemutatja.

  • Az 1. kategória fődíja egy Full HD sportkamera.
  • A 2. kategória fődíja egy félprofesszionális fotó- és videokamera.

A kisfilmeket a későbbiekben az Ökopolisz Alapítvány saját youtube csatornájára feltölti és elérhetővé teszi azokat a nyilvánosság számára.

A pályázatokat 2016.március 31. (csütörtök) 24:00 óráig várjuk palyazat@okopoliszalapitvany.hu email címre.

A pályázó a pályázat benyújtásával elfogadja, hogy a beküldött pályaművek a forrás megjelölésével bárhol térítésmentesen felhasználhatóak és feldolgozhatóak. A pályázó felhasználás és a feldolgozás módjait utólag sem korlátozhatja. A felhasználás pénzbeli vagy bármely egyéb ellentételezéshez nem köthető. A pályázó egyúttal kijelenti, hogy a pályaművében szereplő, szerzői jogvédelem alá eső szellemi alkotások felhasználására a hatályos jogszabályok szerinti jogosultsággal rendelkezik. A jogosultság fennállását a pályázat kiírója nem vizsgálja. A pályázó a szellemi alkotások jogtiszta felhasználásáért korlátlan felelősséget vállal, a vonatkozó hatályos jogi rendelkezések megszegése esetén a jogkövetkezmények kizárólag a pályázót terhelik, ideértve a jogsértéssel a pályázat kiírójának okozott anyagi és nem anyagi kár megtérítését is.