ÖkoFilmKlub: Ez MINDENT megváltoztat (01.14. A38)

„Mi volna ha egy kicsit élveznénk a problémát, mielőtt ész nélkül nekiállnánk megoldani?” Az Ökofilmklub az egyik legsikeresebb hazai „zöld műhely”, az Ökopolisz 2016-tól ismét támogaó partner. A csütörtöki vetítés vendége pedig HETESI ZSOLT, fizikus, fenntarthatóság szakértő lesz.

A Védegylet segítségével a film világpremierjével egy időben tudjuk egészen friss megközelítésből vizsgálni a klímaváltozás kihívásait. Helyszín: A38 Hajó Petőfi híd, budai hídfő  Időpont: 2016. január 14. csütörtök, 19.00 Facebook esemény ITT. 

Avi Lewist, a film rendezőjét Naomi Klein, a nemzetközi ismeretterjesztő irodalom egyik bestseller szerzőjének „This Changes Everything” (Ez mindent megváltoztat) című könyve ihlette. Az alkotás az olajkitermelés, a bányászat és a szénerőművek ellen világszerte harcoló helyi közösségek küzdelmeit mutatja be az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Görögországon át Dél-Indiáig. Azt látjuk, hogy az egészséges környezetért való küzdelemben az emberek újra felfedezik a kapcsolatok jelentőségét, a közösségek erejét. A film arra késztet, hogy átgondoljuk, milyen életet akarunk valójában élni, és ráébredünk arra, miért is meghatározó jelentőségű a klímaválság ennek a kérdésnek az eldöntésében.

A film címe akkor válik önbeteljesítő jóslattá, ha újragondoljuk a saját szerepünket és felelősségünket is a közösségben aminek akarva-akaratlanul részesei vagyunk. A kimaxolt individualizmus korában egy ilyen állítás „közösségért történő izgatás”-nak tekinthető. Nem így gondolkozik a nyugati civilizáció. Nem így gondolkozunk. Vajon akarunk, vagy tudunk egyáltalán változtatni?

„How can I change the wolrd if I can’t change myself?” – Faithless

„…arra jutottam, többek között, hogy demokráciában élni kemény dolog, jogokkal rendelkezni nagy felelősség. Aki azt hiszi, hogy hátradölhet az nagyon téved. Amikor nyugatra költözöl külföldiként lehet hogy ebből ki tudod magad húzni egy időre. De valaki akkor is harcol a sáncon, védi a kemény áron megszerzett jogokat helyetted. Eszembe jutott Daniel T Gardonyi is akit éppen ezért most Londonban fingat a hatóság,meg még nagyon sok mindenki aki itthon ugyanezt teszi. Itt az idő drága barátaim felébredni az áldozati szerepből és megvédeni azt ami fontos nekünk!” – Kaufer Virág a Greenpeace régiós kampányvezetője, 2010-2012. között országgyűlési képviselő (LMP).