ÖkoPolémia a KÖZLEKEDÉSRŐL: Sínen vagyunk, vagy tévúton járunk?

Az Ökopolisz Alapítvány műhelybeszélgetés sorozatának következő témája a közlekedés. Vendégeink lesznek Andó Gergely, a Magyar Közlekedés magazin főszerkesztője, Borza Viktor, a BME Közlekedés- és járműmérnök Kar munkatársa és házigazdaként Pongrácz Gergely, a BKK igazgatótanács korábbi tagja.
Helyszín: F2 Klub, 1111, Budapest, Fadrusz u. 2 (a Móricz Zsigmond körtértől 2 perc séta). Időpont: 2015. májjus 29, péntek, 18.00 óra.

Sínen van-e vagy göröngyös tévúton jár a közösségi közlekedés integrálása? Lehet-e, legyen-e országos szintű a „BKK-modell”?
Az országos hálózat ma lényegében két nagy, egymással nem igazán foglalkozó részből áll. A buszosok és a vasutasok világa jelenleg két külön világ: nincs közös jegy vagy bérlet, nincsenek közös menetrendek, inkább versenytársként tekintenek egymásra, mint egymást kiegészítő szolgáltatásként.

Hatékony tömegközlekedési hálózatot így nehéz szervezni, ezért a beszélgetés során a szervezeti és pénzügyi kérdések (pl. közös bérlet, közös kedvezményrendszer) érintése után az optimális tömegközlekedési hálózattal foglalkozunk: az ütemes menetrend és az erre alapuló országos tömegközlekedési hálózat lenne a nyerő, vagy jobb a régi út, az igény alapú menetrend, lehet azt jobban csinálni, mint a múltban?
Busz vagy vonat: muszáj választani?